Op welke manier kunnen we kinderen en jongeren betrekken in palliatieve zorgsituaties?

Pallion helpt in de zoektocht naar antwoorden op deze en andere vragen omdat erover praten zo moeilijk is. We zouden er immers alles aan doen om onze kinderen te behoeden van nare gevoelens, maar helaas zal er in realiteit vroeg of laat een tegenslag hun pad kruisen. Het is belangrijk dat hun emoties dan herkend en erkend worden. Pas dan kan het kind of de jongere leren de emoties te benoemen en te uiten.

Pallion ontwierp en verzamelde creatieve werkvormen die de gelegenheid geven om emoties en ervaringen bespreekbaar te maken.

Het project ‘Niet te jong voor verlies’

Samen met de vijftien Vlaamse Netwerken voor Palliatieve Zorg en vertegenwoordigers uit verschillende sectoren uit de gezondheidszorg werkte Pallion mee aan het project ‘Niet te jong voor verlies’, dat focust op het betrekken van kinderen en jongeren in palliatieve zorg. Het project mondde uit in een aantal realisaties. Enerzijds een brochure en flyer met informatie en tips voor nabestaanden en hulpverleners. De brochure kan worden aangekocht voor 1 euro. De informatieve flyer is gratis. Anderzijds is er ook de website www.palliatieve-zorg-en-kinderen.be waar bezoekers kunnen chatten met elkaar en met hulpverleners. Tot slot is er nog de vormingsmodule in samenwerking met het Netwerk Palliatieve Zorg Limburg. Tijdens deze opleiding krijgen hulpverleners een aantal tools aangereikt om families te ondersteunen bij het betrekken van kinderen en jongeren in palliatieve zorgsituaties.

Daarnaast zijn er lees- en werkboeken ter beschikking, de deskundigen helpen je graag verder in deze zoektocht. Ook draagzakjes, gevuld met materialen om creatief mee aan de slag te gaan, zijn bij Pallion verkrijgbaar. Meer informatie over deze werkvormen is terug te vinden op de pagina van kindermaterialen.

Pallion. Palliatieve Limburgste Ondersteuningsequipe ondersteunt kinderen en jongeren ook dmv creatieve werkvormen